„Финанси 404“ е образователна инициатива, която иска да събере в класната стая учениците с изявени професионалисти, натрупали опит в реалния свят и готови да споделят с децата своята убеденост, че финансовата грамотност е ключово умение за всеки съвременен човек.


Да познаваш основните финансови принципи, които движат света, не е професия. Не е и стремеж към забогатяване. Това e житейска стратегия, която ти дава сила и увереност да управляваш финансовата си съдба - независимо от попрището, което си избрал, независимо дори и от доходите ти.

Организира го компанията за образователни услуги в областта на предприемачеството, финансовата грамотност и личностните умения LeadersPlay с помощта на доброволци.

Нивото на финансовото образование по целия свят е крайно недостатъчно. Това е факт, установен от десетки проучвания. Не е по-различно и у нас. Според анкета за финансовата грамотност в България, направена от Световната банка през 2010 г., около 60% от анкетираните заявяват, че или нямат финансови знания, или те са много лоши. Още по-тъжна е картината сред младите хора - 82% от 16-17 годишните споделят, че нямат никаква финансова култура. А в същото време от мнозина възрастни можеш да чуеш репликата: „Не ми давай акъл, пари ми дай“. На тях ще противопоставим хората с мисия да работят за финансовото образование на децата и да ги учат на отношение към парите – едно истинско умение за живота.


Искаме да провокираме интерес у децата към управлението на парите, като започнем от личните им средства, да им дадем достатъчно информация за възможностите и изборите, да ги научим да разбират как работят банките, какво представляват инвестициите, кредитите, застрахователните услуги и данъците.


Колкото по-рано децата разберат ролята на парите в личния, семейния и обществения живот, толкова по- успешно те ще усвоят полезни навици. Добрите навици във финансовата сфера от най-ранна възраст не само ще ги предпазят от възможни бъдещи грешки, но и ще им дадат повече самостоятелност, увереност и самочувствие - да мислят, да създават, да търсят реализация, да бъдат свободни и инициативни личности.

В инициативата могат да се включат всички български училища, без значение от техния профил и насоченост. Целевата ни група са ученици от 1 до 12 клас, на които искаме да предадем нужните житейски умения и да обогатим финансовата им култура по начин, съобразен с нивото и потребностите на съответната възрастова група.

Представители на различни компании – финансисти, бизнесмени, предприемачи, или просто личности, мотивирани от целите на инициативата, влизат в клас, за да разкажат на децата своя личен опит – с успехите, грешките и поуките. Те запознават децата с основите на финансовата грамотност, като им дават практически задачи и провокират предприемаческия им дух. Или като във всяка друга дейност – важното е на младите хора да се даде цел, която да преследват, да се мотивират да го направят и да им се предоставят инструментите за това.


Лекторите гостуват в избраното училище от списъка на учебните заведения, заявили интерес към инициативата „Финансис 404“, след предварителна договорка между двете страни за удобното време.В рамките на 1 учебен час, посочен от ръководството на училището – може би в „Час на класа“ , но има и други варианти, той изнася своята беседа, посветена на финансовата грамотност.


Вероятно училищата ще заявят интерес за лекции в различен брой класове и пред ученици на различна възраст. В такъв случай е добре лекторите да се организират в екипи, които да си помагат и допълват.

„Финанси 404“ не е комерсиално събитие. Трудът на организаторите и на лекторите е доброволен и без възнаграждение. Училищата не заплащат нищо. От фирмите и компаниите, които подкрепят целите на инициативата, се иска единствено да съдействат на своите служители да изпълнят задачата си на лектори.

Съдържанието на разговора с учениците и неговата форма изцяло се определят от лектора, който трябва да се съобрази с възрастта на децата и живо и интересно да им разкаже своята „приказка за парите“. Целта е да провокира у тях интерес към финансовата грамотност като към важно житейско умение, което трябва да усвоят от най-ранна възраст, и да ги стимулира да продължат да трупат знания и полезни навици.


Ние ви препоръчваме да изградите разказ около интересна история, която представя вашата философия за света на парите и какво трябва да знаем за тях. Можете да разиграете и кратка игра с децата. Насочете ги към интересни четива, онлайн и настолни игри, курсове или академии, които се занимават с финансова грамотност за деца. Оставете си време за въпроси.

Ако сте заинтригували децата с вашата лекция, добра идея е да продължите да работите с онези, които го пожелаят и се интересуват от управлението на парите, като техен ментор. Разбира се, това зависи изцяло от вашето време и желание и от съгласието на училището и родителите за регулярни срещи или интернет връзка. Можете да им давате различни проекти, да отговаряте на въпросите им, да ги съветвате, да ги запознаете с дейността на вашата фирма, да ги насочвате към занимания, които ще повишат финансовата им култура.

Организацията на инициативата се координира от екипа на LeadersPlay с помощта на представители на училищата, като ние ще съдействаме за разпределение на лекторите в учебните заведения. От страна на участващите фирми очакваме да помогнат на своите представители с освобождаване от работа, транспорт и командировъчни.


Учебните заведения попълват формуляр, в който изявяват желание да се включат, оставят координати на лице за контакт и подробности за желанието си пред колко и на каква възраст ученици ще говорят лекторите.


Желаещите да се включат като лектори, също се регистрират в платформата, за да могат да получат достъп до списъка с регистрирани учебни заведения.


За въпроси и проблеми с логистиката, може да се свържете с нас.

 • Ако сте представител на училище:

  От вас се иска да изявите желание да бъдете посетени от лектор или екип от лектори, да осигурите място и да посочите дните и часовете, в които можете да ги посрещнете. Подробности ще намерите в регистрационния формуляр.

  Регистрационна форма за училище

 • Ако искате да сте лектор:

  От вас се очаква да изберете учебно заведение за вашето посещение, след като се регистрирате и влезете в системата. Там ще видите списък с всички училища, изявили желание да участват, както и лице за контакт за всяко училище.


  След това трябва да се свържете с лицето за контакт и да уточните подробности за датата, часа, възрастта и броя на учениците, пред които ще говорите. При осъществяване на връзка с училище, създайте събитие в сайта, документиращо предстоящото ви посещение.


  Ако сте част от по-голяма фирма, бихте могли да се включите с повече от един екип, по възможност в различни училища. Попълнете регистрационния формуляр по веднъж за всеки екип лектори.

  Регистрационна форма за лектор

Събитието се организира за времето от 15 февруари до 30 юни, като периодът е ориентировъчен. Срещи с учениците може да има и извън тези дати при желание и възможност на лектори и училища.


Конкретната дата на посещение се определя от лектора и се съгласува с учебното заведение.

За да се популяризира инициативата, може свободно да споделяте линка към сайта на кампанията и/или към facebook страницата както и:


Да разпространявате линка на създаденото от вас събитие.


Да направите снимки по време на събитието, които да качим на сайта и/или във facebook страницата на инициативата.


Да се свързвате с медии и да пускате прессъобщения с информация, че вашата компания е част от инициативата „Финанси 404“.


Може да ни пишете с предложения как да направим събитието още по-популярно и полезно за децата.

За всякакви въпроси, свързани с инициативата и организацията на посещенията, можете да се свържете с организационния ни екип на:


 • E-mail – office@leadersplay.com
 • E-mail – contacts@finance404.com
 • Телефон – 0887433323 – Гергана Грънчарова

Copyright (c) 2016 Finance 404 All Rights Reserved.